Zawartość Twojego koszyka
Twój koszyk jest pusty.
Niestety z rozkładem pomieszczenia niewiele zdziałamy, w każdym razie jeśli pobawimy się sprzętem, nawet kilka metrów kwadratowych może wydawać się przestronne. Optyka też jest bardzo pomocna. Może oszukać nasz mózg bardziej, niż nam się wydaje!
Niewiele rzeczy może wizualnie powiększyć przestrzeń tak jak jasne kolory. Najbardziej odpowiedni jest kolor biały lub bardzo jasny odcień żółtego lub kremowego. Używaj ich głównie na dużych powierzchniach, takich jak ściany i szafki kuchenne. Ale wybierz tylko jeden kolor - nawet dzięki temu stworzysz iluzję większej przestrzeni. Wybierając blat kuchenny, preferuj błyszczącą powierzchnię. W porównaniu z matem znacznie lepiej rozprowadza światło. Ciepłe materiały takie jak drewno, bambus czy korek doskonale to wszystko uzupełniają.
Lepiej oszczędzaj, wybierając ciemne i bogate odcienie w małych kuchniach. Skoncentruj je bardziej na akcesoriach, mniejszych urządzeniach i naczyniach. Zawsze wybieraj tylko kilka sztuk i uzupełniaj je sprzętem w jasnych kolorach. Należy także unikać zbyt wielu naprzemiennych kolorów i dużych kontrastów kolorystycznych. Zmniejszają przestrzeń.
Aby dobrze czuć się w kuchni, potrzebujesz wystarczającej ilości światła. W tym przypadku nie opłaca się oszczędzać i inwestować w wysokiej jakości lampy, które sprawią, że pomieszczenie stanie się przytulniejsze, ale także wizualnie powiększą przestrzeń. Zamiast tego używaj jasnego i zimnego światła, ponieważ nadają się one do kuchni urządzonych w dowolnym stylu.
Zwróć także uwagę na podłogę w kuchni. Większość ludzi to zaniedbuje i przeocza, jednak ma to ogromny wpływ na wrażenie pomieszczenia. Świetnym wyborem będą jasne płytki, linoleum lub jasne podłogi pływające. W przypadku małej kuchni zapomnij o ciemnych i matowych okładzinach pochłaniających światło. Jak już wspomnieliśmy, ciemne kolory nie tylko przyciemniają pomieszczenie, ale także optycznie je pomniejszają.
Szukasz zlewozmywaka, który zmieści się w Twojej kuchni i nie zajmie zbyt dużo miejsca? Zlewozmywaki okrągłe są prawdopodobnie najbardziej odpowiednie. Można tu wybierać spośród różnych średnic, także tych najmniejszych. Kolejną zaletą jest ich niewielka ramka, dzięki czemu zajmują naprawdę minimalną ilość miejsca.
Drugą wskazówką są zlewozmywaki kątowe do kuchni. Na rynku najczęściej oferowane są z dripperem, ale można je spotkać także bez niego. Ale myśl praktycznie. Wiadomo, że w dużej kuchni można sobie pozwolić na wygodę i kupić zlew z dużym ociekaczem. W przypadku małej kuchni trzeba zaoszczędzić każdy centymetr. Wybierz więc mniejszy zlew, który będzie miał nie tylko małą wannę, ale także ociekacz. Dodatkowo, jeśli planujesz umieścić w swojej kuchni zmywarkę, z ociekacza będziesz korzystać jedynie minimalnie.
Być może najbardziej praktyczne są zlewozmywaki narożne. Popyt na nie stale rośnie i nie ma w tym nic dziwnego. Tutaj również można wybierać spośród wielu wariantów, jednak ich wspólną zaletą jest ogromna oszczędność miejsca dzięki praktycznemu umiejscowieniu w narożniku. Żaden centymetr nie pozostanie niewykorzystany. Do wyboru są zlewozmywaki narożne z tacą po jednej stronie i ociekaczem po drugiej lub tylko z ociekaczem – wybór należy wyłącznie do Ciebie.
WSKAZÓWKA SANITINO: Jeśli interesują Cię inne kryteria wyboru nowego zlewu, przeczytaj nasz artykuł Jak wybrać zlewozmywak.
Po wybraniu zlewu pojawia się kolejne ważne pytanie: do czego wybrać baterię zlewozmywakową? Jeśli masz zlew kuchenny umieszczony bezpośrednio pod oknem, możesz mieć problem z wyborem kranu. Ale nie rozpaczaj, istnieją baterie zlewozmywakowe przeznaczone bezpośrednio do montażu pod oknem! Z pewnością docenisz możliwość ich złożenia lub wsunięcia, dzięki czemu nic nie będzie Ci przeszkadzać, gdy będziesz chciał np. przewietrzyć.
Jeśli nie musisz zajmować się problemem z oknem, możliwości wyboru rozszerzają się jeszcze bardziej. W naszej ofercie znajdziesz baterie kuchenne bezdotykowe, baterie klasyczne oraz baterie dźwigniowe. Jeśli nie możesz się zdecydować, polecamy przeczytać nasz artykuł Jak wybrać baterię zlewozmywakową.
Elementami rozpoznawczymi dobrze zaprojektowanego zestawu kuchennego jest maksymalna ilość miejsca do przechowywania. Nie zostawiaj ani centymetra niewykorzystanego – na przykład podciągnij górne szafki do sufitu i wykorzystaj cokół pod dolnymi szafkami, gdzie mogą znajdować się szuflady lub wysuwany stopień, do przechowywania blach do pieczenia lub narzędzi do czyszczenia. Jak jednak to zrobić, aby pomieszczenie nie sprawiało wrażenia przepłaconego?
Na przykład zainstaluj tylko półki zamiast górnych szafek. Przewietrzą kuchnię, a jednocześnie zapewnią odpowiednią ilość miejsca do przechowywania. Bardzo praktyczne są także szafki narożne czy wysuwany blat, które niesamowicie pomogą podczas przygotowywania dużego niedzielnego lunchu lub po prostu jako podręczny stół śniadaniowy.
Różnorodne przybory kuchenne możesz przechowywać nie tylko w szufladach, szafkach i półkach, ale wiszące rampy pozwolą Ci również zaoszczędzić dużo miejsca. Możesz powiesić noże, chochle, drewniane łyżki, przyprawy itp. bezpośrednio na ścianie. Świetnym narzędziem są także duże okrągłe magnesy ścienne, które służą jako uchwyty na noże. Nie bój się kupować tych drobiazgów, znacznie zaoszczędzą one Twoją cenną przestrzeń.
W małej kuchni zamiast tradycyjnych drzwi uchylnych z pewnością docenisz drzwi przesuwne. Do ich otwierania i zamykania nie potrzeba tak dużo miejsca na obsługę. Szczególnie w rogach pokoju lub w wąskich narożnikach kuchni zaoszczędzone centymetry bardzo się przydadzą. Czasami urządzenia są umieszczone tak blisko siebie, że nie można ich otworzyć jednocześnie.
Jeśli spojrzysz na małą kuchnię jako na problem, taki właśnie będzie. Jeśli potraktujesz to jako wyzwanie na pojedynek, z pewnością wygrasz!